Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump na dění kolem posledního raketového testu KLDR reagoval velmi ostře

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Nový severokorejský raketový test opět vyvolal napění. Americký prezident Donald Trump už se nechal slyšet, že Severní Korea zkouškou ukázala „velkou neúctu“ vůči Číně. Japonsko a Jižní Korea mluví o další nebezpečné provokaci.

„Severní Korea ukázala velkou neúctu ke svému sousedovi, Číně, tím, že vstřelila další balistické rakety,“ napsal na twitteru prezident. A dodal: „Ale Čína se opravdu snaží!“

Severní Korea vypálila ze svého východního pobřeží balistickou raketu krátkého doletu. Podle jihokorejské armády raketa dolétla asi 450 kilometrů a přistála v moři ve výlučné japonské zóně. Japonský generální tajemník vlády uvedl, že nemá žádné bezprostřední zprávy o poškození plavidel nebo lodí v oblasti. Uvedl to server The Independent.

I přesto se Tokio proti testu rakety KLDR ohradilo. Tyto testy jsou velmi problematické kvůli bezpečnosti lodí a letecké přepravy a je jasné, že porušují rezoluci Rady bezpečnosti OSN, uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Podle jihokorejského ministerstva zahraničí byl test součástí „nezodpovědné a pokračující provokace“, uvádí agentura Jonhap. Brzy ráno o testu jednali zástupci japonské, jihokorejské a americké diplomacie. „Vyslanci tří zemí sdílejí názor, že jde o další provokaci Severu, který navazuje na testy ze 14. a 21. května. Je to jednání, které probíhá navzdory snaze o odstranění jaderných zbraní a jednaní o míru na Korejském poloostrově. Důrazně toto jednání odsuzujeme.“ uvedlo ministerstvo.

Americké pacifické velení oznámilo, že detekovalo a sledovalo raketu krátkého doletu šest minut a vědělo, že test nepředstavuje hrozbu pro USA.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy