reklama

V debatě, která byla přípravou na čtvrteční jednání pléna europarlamentu o stejné věci, často padalo jméno někdejšího vicepremiéra Andreje Babiše, opakovaně byla ale také zmiňována významná role českých veřejnoprávních médií.

Zástupce komise Giuseppe Abbamonte, ředitel pro mediální politiku generálního ředitelství Evropské komise pro komunikační sítě, obsah a technologie dnes zdůraznil, že komise má ohledně prosazování svobody a plurality médií vůči členským zemím jen velmi omezené pravomoci.

O problému se v Bruselu jednalo jen krátce poté, co se na veřejnost dostaly nahrávky údajně dokazující, že tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil a která nyní spravuje svěřenecký fond.

Dnes diskutující připomínali, že podobné problémy jako ČR mají také další evropské země. Podle nizozemské europoslankyně Sophie in´t Veldové (ALDE) je proto relevantní otázka, zda se státu daří vyrovnat se s tím. Pro Evropskou unii by se podle jejích slov věc stala tématem až ve chvíli, kdy by to stát sám nedokázal.

Babiš zařazení bodu na program jednání europarlamentu pokládá za součást kampaně proti své osobě. Dnes v Česku prohlásil, že by evropské instituce neměly zasahovat do vnitřních věcí ČR. Žádný europoslanec za Babišovo hnutí ANO v dnešní diskusi nevystoupil.

Ostře v debatě, které dominovali čeští europoslanci, vystoupil například Jaromír Štětina (za TOP09 a Starostové), podle kterého je už zneužívání médií v Česku realitou. „Dnešní ohrožení svobody slova, které v České republice nastalo, může být začátkem ohrožení demokracie," prohlásil.

Šéfka bruselské pobočky organizace Reportéři bez hranic Julie Majerczaková připomněla slova českého prezidenta Miloše Zemana, který v Číně v diskusi s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzval k likvidování novinářů, zřejmě v žertu. „Miloš Zeman mnohdy svá vystoupení pronáší ve stavu, který bychom těžko komentovali jako stav střízlivý," poznamenal následně český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že v ČR se mnozí za prezidenta stydí.

V Bruselu o věci mluvili i předseda Syndikátu novinářů Adam Černý a šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Ten vyzdvihl existenci kvalitních veřejnoprávních médií v ČR, varoval před útoky na ně a upozornil, že o stavu médií se v Česku živě diskutuje. Zástupce ministerstva kultury objasnil podobu příslušné české legislativy, včetně zákona o střetu zájmů, který byl nedávno přijat právě kvůli Babišovu vlastnictví médií.