Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Středomoří zachránilo italské námořnictvo 1800 migrantů

Vlajka itálie
Vlajka itálie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Řím - Lodě italského námořnictva ve Středomoří za uplynulých 24 hodin zachránily téměř 1800 migrantů, kteří se pokoušeli přeplout ze severu Afriky do Evropy. Itálie se obává, že počet podobných akcí prudce vzroste.

Během deseti operací s pomocí lodí policie, pobřežní stráže, celníků a také unijní agentury pro ochranu vnějších hranic Frontexu bylo zachráněno 1759 migrantů. Běženci jsou nyní na fregatě Grecale, která je v sobotu ráno vysadí v sicilském přístavu Augusta.

Po uzavření takzvané balkánské trasy je pro migranty nyní podle humanitárních organizací hlavní cesta z Libye lodí do Itálie. Italské úřady se obávají, že s příchodem teplejšího počasí počet pokusů o překonání moře výrazně vzroste.

Letos tuto nebezpečnou plavbu podniklo přes 30.000 lidí, což je o něco více než za stejné období v loňském roce. Migranti nejčastěji míří na chatrných lodích na italský ostrov Lampedusa u tuniských břehů či na Sicílii.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy