Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř si stěžuje na podmínky ve vězení. Prý ho obtěžují krysy a štíři

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Pretoria - Rodina Radovana Krejčíře poslala e-mail jihoafrickému ministerstvu spravedlnosti. Stěžuje si v něm na to, že uprchlý český podnikatel žije v nelidských podmínkách. V cele mu prý dělají společnost štíři a hlodavci.

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je za mřížemi. Odpykává si trest za pokus o vraždu, za únos a za obchod s drogami.

"Krejčířovi se podařilo uniknout bodnutí štíra a jako důkaz ho chytil. Kromě štírů navíc musí čelit i hlodavcům," stojí v dopisu, který byl odeslán z e-mailové adresy Krejčířovy rodiny v České republice.

"Nelidské podmínky, v nichž žije, se nezměnily, vážným problémem je, že mu jsou odepírány kontroly u lékaře," pokračuje e-mail. Rodina si rovněž stěžovala, že je Krejčíř držen v samovazbě.

Jihoafrické ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že e-mail obdrželo a s Krejčířovou rodinou komunikovalo. Stížnost předalo vězení Kgosi Mampuru II, kde si Krejčíř trest odpykává. Vedení věznice však tvrdí, že lidská práva Krejčíře neporušilo a že jeho samovazba je nutná z bezpečnostních důvodů.

Mluvčí ministerstva odmítl, že by Krejčířovi bylo lékařské ošetření odepíráno. Podle záznamů vězeňské nemocnice mezi letošním březnem a 9. květnem Krejčíř navštívil vězeňského lékaře více než pětkrát. "V reakci na tvrzení, že jeho celu zamořili štíři a hlodavci, byli na místo vysláni odborníci na potírání škůdců, kteří situaci vyřešili," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Logan Maistry.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika věznice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.