Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Africký migrant zabil starší ženu, lidé se bouří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž – Francouzská židovská komunita je znepokojena, ale také rozzlobena, kvůli smrti starší ženy na předměstí Paříže. Brutální vraždu ortodoxní židovky Sarah Halimiové (66) má na svědomí muslimský útočník, podle tamní komunit šlo o protižidovský útok. Židům se ale nelíbí, že se o problému nemluví a stěžují si na "organizované ticho“ kolem celého případu.

Francouzští židé jsou podle serveru The Algemeiner stále ještě znepokojeni vraždou, ke které došlo 4. dubna na předměstí Paříže. Pachatelem činu je údajně sedmadvacetiletý Kada Traore pocházející z Mali. Ten vnikl do bytu jiné malijské rodiny, která se ale stačila zamknout v pokoji, zatímco násilník recitoval verše z Koránu.

Pak měl Traore přeskočit z balkonu do sousedního bytu, ve kterém žila Halimiová. Když začala křičet, zburcovala sousedy a ti zavolali policii. Na místo dorazili tři policisté, pachatel ale podle serveru začal vykřikovat: „Alláhu Akbar!“a „Šajtan“, což je arabský výraz pro satana. Zasahující strážníci měli strach, že jde o teroristický útok a tak zavolali posily.

Než ale přijela protiteroristická jednotka, muž přepadenou ženu vyhodil z balkonu ve třetím patře, oběť na následky zranění zemřela. Traore, který byl podle médií drogový dealer a narkoman s kriminální minulostí, se pak vrátil do bytu malijské rodiny, a tam se modlil až do chvíle, než jej policie zadržela.

Tamní židé jsou znepokojeni především tím, že média ani francouzské úřady neuznaly vraždu jako antisemitský čin z nenávisti, a to ani potom, co na vzpomínkovém pochodu tamní mladíci skandovali „smrti židům“ a „my máme kalašnikovy“.

V otevřeném dopise ministrovi vnitra Gerardu Collombovi Alexandra Laignel-Lavastineová, francouzská novinářka a odbornice na antisemitismus, úřady obvinila z toho, že případu nevěnovaly dostatečnou pozornost. „Čekal jsem sedm týdnů, než jsem něco řekl. Absolutní ticho o vraždě mé sestry se stalo nesnesitelným,“ cituje v dopise novinářka bratra zavražděné.

Podle oficiálních zpráv Traore trpěl duševní poruchou, ignorován byl antisemitský prvek celého zločinu, píše server. Michel Gurfinkiel, přední francouzský politický analytik a předseda Institutu Jean-Jacquese Rousseaua v Paříži, označil celé dění za „organizované mlčení“. „Takový příběh by prospěl pravicovým stranám a Národní frontě,“ řekl Gurfinkiel.„Každý je přesvědčen o tom, že to je důvod, proč tu bylo takové organizované ticho kolem celého příběhu.“

Témata:  Francie vražda židé uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy