Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž podezřelý z válečných zločinů na Ukrajině je na svobodě

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Vídeň – Muž, který se měl údajně dopustit válečných zločinů na východě Ukrajině, je na svobodě. Rakušana Benjamina F. koncem dubna zadrželi na základě evropského zatykače v Polsku, které ho v pondělí vydalo do vlasti. 

Pětadvacetiletého muže propustili v Rakousku ve středu večer z vazby poté, co „přesvědčivě" popřel obvinění, které vůči němu úřady vznesly. S odvoláním na státní zastupitelství o tom dnes informovala agentura Reuters. Mladík je podezřelý ze spáchání válečných zločinů na východě Ukrajiny, kde bojoval v řadách ukrajinských jednotek proti proruským separatistům.

Vyšetřování případu podle státního zastupitelství pokračuje, 25letý muž se ale po podání vysvětlení může svobodně pohybovat a může i vycestovat do zahraničí. „Existuje počáteční podezření, není ale tak závažné, abychom mohli ospravedlnit jeho pobyt ve vazbě," uvedl mluvčí státního zastupitelství.

Benjamin F. odmítl obvinění, že zabíjel civilisty a nepřátelské vojáky, kteří se už vzdali. Podle oficiálních údajů ukrajinského ministerstva obrany byl tento muž od 17. května 2016 příslušníkem 59. brigády ukrajinské armády a 15. prosince 2016 bez dovolení opustil svou jednotku. Údajně se přidal k ultrapravicové organizaci Pravý sektor, to ale Rakušan popírá.

Témata:  Rakousko Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy