Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová: Kvůli atentátu v Kábulu prozatím zastavíme deportace Afghánců

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová dnes po schůzce s předsedy vlád jednotlivých spolkových zemích oznámila, že až na výjimky budou dočasně zastaveny deportace odmítnutých afghánských žadatelů o azyl do jejich vlasti. Německo tak reaguje na středeční atentát v centru Kábulu, který si vyžádal 90 mrtvých a přes 450 zraněných, 

Deportace Afghánců jsou v Německu kvůli bezpečnostní situaci ve středoasijské zemi dlouhodobě kontroverzním tématem. Podle vlády v současnosti v Německu žije asi 255.000 Afghánců. U zhruba poloviny z nich úřady ještě nerozhodly o udělení či zamítnutí azylu.

Německá diplomacie znovu zhodnotí bezpečnostní situaci v Afghánistánu a předloží vládě k posouzení příslušnou zprávu, uvedla Merkelová. Do té doby a do doby, než bude plně obnoven provoz německého velvyslanectví v Kábulu, které značně poškodil středeční atentát, Berlín deportace Afghánců do vlasti zastaví. Podle kancléřčina odhadu by mělo být o novém postupu jasno v červenci.

Afghánští imigranti, kteří podle úřadů představují bezpečnostní riziko, vašk tvoří výjimku a zastavení deportací se jich netýká. Pokud se budou tajné služby domnívat, že by mohl některý z Afghánců spáchat teroristický útok, budou ho smět úřady do středoasijské vlasti nadále vyhostit. Týká se to i osob, které budou tvrdošíjně odmítat spolupráci s úřady při zjišťování své totožnosti, upozornila kancléřka. Pokračovat Německo chce také v programu dobrovolných návratů Afghánců do vlasti.

Německo zatím zpět do Afghánistánu poslalo v celkem pěti letadlech pouze 106 odmítnutých žadatelů o azyl. Afghánci tvořili loni po Syřanech druhou největší skupinu běženců, která přišla do spolkové republiky. Po středečním atentátu vyzývali k zastavení deportací politici sociální demokracie, zelených a postkomunistické Levice i řada nevládních organizací.

Témata:  Německo Afghanistán uprchlíci Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy