Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko dodá Indii další dva jaderné reaktory, poskytne i peníze na jejich výstavbu

Jaderná elektrárna Kudankulam
Jaderná elektrárna Kudankulam
Foto: esscom.cz

Petrohrad - Agentura Interfax informuje o tom, že ruská firma Atomstrojeksport, patřící pod koncern Rosatom, a indická vláda dnes na ekonomickém fóru v Petrohradu podepsaly dohodu o stavbě dalších dvou reaktorů pro indickou jadernou elektrárnu Kudankulam. 

Rusko na výstavbu reaktorů poskytne půjčku ve výši 4,2 miliardy dolarů (asi 96 miliard Kč). Oznámil to ministr financí Anton Siluanov. Indie by ji měla splatit během následujících deseti let.

Atomstrojeksport dodá pro indickou elektrárnu pátý a šestý jaderný reaktor. Země uzavřely dohodu o posílení spolupráce v oblasti jaderné energetiky v roce 2014. Rosatom se v ní zavázal postavit Indii celkem 12 reaktorů během dvaceti let.

„Znovu jsme potvrdili společné plány na dodávku nejméně 12 reaktorů ruské výroby do Indie. Stanou se základem pro realizaci plánu rozvoje jaderné energetiky v zemi," řekl na fóru ruský prezident Vladimir Putin.

Témata:  Rusko Indie Jaderná elektrárna Kudankulam

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy