Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyjevě postřelili muže, který údajně chystal útok na Putina

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Kyjev - Údajného atentátníka na ruského prezidenta Adama Osmajeva dnes v Kyjevě postřelili. Útočník ho zasáhl do levé plíce, zraněný muž je ve vážném stavu. Informoval o tom server ruské redakce BBC. Ruská justice viní Osmajeva z podílu na přípravě atentátu na prezidenta Vladimira Putina, Kyjev ho však do Ruska odmítl vydat.

Podle ukrajinské policie útočník Osmajeva kontaktoval pod záminkou rozhovoru pro francouzské noviny. Když se však setkali, začal na něj střílet. Manželka Osmajeva Amina, která ho doprovázela, v sebeobraně palbu opětovala. Oba muži se nacházejí s těžkými zraněními v kyjevské nemocnici.

Útočník měl u sebe ukrajinský pas. Muž podle policie loni několikrát vycestoval do Běloruska a Ruska.

Osmajev byl označen jako spolupachatel Iljy Pjanzina, kterého moskevský soud v roce 2013 poslal na deset let do vězení za přípravu atentátu na Putina. Osmajeva, kterého zatkli v Oděse, měly ukrajinské orgány vydat do Ruska. Po svržení proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče se však dostal na svobodu a zapojil se do bojů v Donbasu na straně ukrajinské armády. Velel čečenskému praporu.

Témata:  Ukrajina Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy