Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo upravilo paragraf o hanobení zahraničního majestátu, je to prý přežitek z minulosti

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový sněm v noci na dnešek pozměnil trestný čin hanobení zahraničního majestátu. Paragraf 103 podle německého parlamentu nepatří do 21. století. Dlouho ho nikdo nepoužil. To se změnilo loni, kdy turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zažaloval německého satirika Jana Böhmermanna.

"Myšlenka 'urážky majestátu' pochází z dávno minulé epochy, nepatří už do našeho trestního práva," řekl nedávno ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD). Nařízení podle něj bylo zastaralé a nadbytečné.

Turecký prezident paragraf 103 použil vůči Böhmermannovi, jenž ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta jako člověka, který porušuje lidská práva, a také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno.

Trestní stíhání Böhmermanna, které justice později zastavila, umožnil souhlas německé vlády, která si za to vysloužila velkou kritiku.

Zahraniční představitelé budou mít i po změně zákona možnost bránit se u německých soudů urážkám, nebudou už ale ve zvláštním postavení. Zatímco dosud za jejich urážku hrozil trest ve výši až tří let odnětí svobody, výjimečně pak až pěti let, nově bude trestem peněžitá pokuta nebo maximálně rok vězení. "Urážka hlav států je a zůstává trestná - ale nikoliv více, nebo méně než urážka každého jiného člověka," poznamenal k tomu ministr Maas.

Témata:  Německo Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy