Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní pochybení německých úřadů? Desítky tisíc migrantů možná azyl získaly omylem

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německo při udělování azylu migrantům z blízkovýchodních a afrických zemí možná udělalo chybu. A ne jednu, ale hned tisíce až desetitisíce. Zpětně proto přezkoumá obrovské množství žádostí o azyl a některé v případě pochybností odebere.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière nařídil zpětně prozkoumat 80 až 100 tisíc rozhodnutí o udělení azylu migrantům. Učinil tak poté, co prověrka odhalila řadu pochybení.

Podle německého tisku se tak stalo v souvislosti s případem bizarního spiknutí pravicových extremistů, v rámci kterého německý voják úspěšně předstíral, že je uprchlíkem ze Sýrie.

De Maizière novinářům řekl, že při dosavadním prověřování, které se týkalo 2000 žádostí o azyl, se nevyskytl žádný další takový případ. Ukázala se ale jiná pochybení, která mohou vést až k odebrání azylu, a rozhodl se proto nařídit širší prověrku.

Příslušník německé armády Franco A., vystupující pod falešnou identitou uprchlíka, dokázal v roce 2015 oklamat německé orgány a získat místo v zařízení pro migranty. Pobíral také finanční podporu od státu. 

Radikál, který je nyní spolu s dalším vojákem ve vazbě, plánoval podle vyšetřovatelů teroristický útok. Aby ho poté mohl svalit na migranty, nechal se na konci roku 2015 v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily. 

Tvrdá kritika kvůli případu dolehla jak na vedení armády, tak na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). Do spolkové republiky v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu běženců. Letos jich přichází zhruba 15.000 měsíčně, díky čemuž se podařilo výrazně snížit počet dosud nevyřízených žádostí o azyl.

Témata:  uprchlíci Německo de Thomas Maiziére

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy