Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nenašel pochopení ani u Ruska a Číny. Velmoci slíbily, že se budou držet klimatické dohody

Klimatický summit v Paříži
Klimatický summit v Paříži
Foto: Facebook

Moskva - Rusko a Čína dnes uvedly, že neodstoupí od pařížské dohody o ochraně klimatu. Ta si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Čína, která patří s USA k největším znečišťovatelům ovzduší na světě, dnes slíbila, že "dodrží svůj závazek a bude bojovat proti klimatickým změnám".

"Pařížská dohoda je nejširší dohodou mezinárodního společenství v oblasti ochrany životního prostředí. Účastníci dohody by si měli vážit tohoto výsledku, k němuž nebylo snadné dospět," sdělila mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

"Rozhodli jsme se ke klimatické dohodě připojit a myslím si, že toto rozhodnutí nebudeme měnit," prohlásil dnes místopředseda ruské vlády Arkadij Dvorkovič.

Podle skotské premiérky Sturgeonové je rozhodnutí politováníhodné. "Změna klimatu je jednou z největších výzev naší doby," zdůraznila. "Odsuzuji tento brutální čin proti pařížské dohodě ze strany Donalda Trumpa," reagoval londýnský starosta Sadiq Khan.

Velké zklamání dal v reakci na Trumpův krok najevo kanadský premiér Justin Trudeau. "Americké rozhodnutí je sice skličující, nás však naplňuje nadějí celosvětově rostoucí energie k boji proti klimatickým změnám a přechodu na čisté růstové ekonomiky," uvedl.

Bývalý francouzský prezident François Hollande, za jehož vlády byla dohoda podepsána a který konferenci v roce 2015 hostil, řekl, že Trump zanevřel na budoucnost, a dodal, že dohoda z Paříže je už nezvratná. "Donald Trump přijal osudové rozhodnutí pro Spojené státy, ale nezabrání tím světu pokračovat ve svém racionálním a dobrovolném boji proti globálnímu oteplování. Odstoupení USA neznamená odklad pařížské dohody," zdůraznil. Podle Hollandea se musí uplatňování dohody naopak urychlit.

Témata:  Rusko Čína Donald Trump Klimatický summit v Paříži

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy