Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bosna má problém s radikálním islámem. Mladí Bosňané odchází bojovat za Islámský stát

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Sarajevo - Podle dostupných informací odešlo z Bosny bojovat za radikální islamisty 200 - 300 mladých mužů. Po Belgii je to druhé nejvyšší číslo. Země na situaci reagovala zpřísněním zákonů a po návratu do vlasti by tito lidé byli odsouzeni až na 10 let odnětí svobody. Problém je však vážný.

Mezi džíhádisty se přidal například Ibra Cufurovic (21), který uprchl do Sýrie v roce 2014. Ačkoliv to prý nikdo nečekal, připojil se k Islámskému státu a začátkem roku se jeho tvář objevila mezi hledanými Interpolem. Ibrův otec podle německého deníku Spiegel viní ze situace Huseina "Bilal" Bosnice, který byl loni odsouzen za podněcování k terorismu. 

O tom, že je právě Bosna rájem pro džihádisti se hovoří již delší dobu. Syrská agentura ARA s odkazem na nejmenovaného chorvatského státního představitele například uvedla, že v Kosovu a Bosně a Hercegovině postavili tajnou základnu. Podobně hovoří i Europol, který na začátku roku prohlásil, že v balkánských zemích byly vytvořeny výcvikové tábory pro nové džihádisty.

"Bosna je považována za jakýsi útulek pro radikály a teď skrývá stabilní teroristickou infrastrukturu," cituje Spiegel amerického odborníka na Balkán, Johna Schindlera. A deník také odkazuje na bosenské ministerstvo obrany, které upozornilo na to, že během útoků na satirický časopis Charlie Hebdo či při listopadových útocích v Paříži, byly použity zbraně a munice z bývalé Jugoslávie.

Tamní státní zástupce pro vyšetřování terorismu dokonce připustil, že na severu země existují vesnice, kde žijí rodiny v souladu s právem šária a kde se objevují radikální symboly. Fotografické důkazy však nepřináší a bosenské ministerstvo obrany to popírá. Problém se stoupenci saláfismu - nekompromisní moderní verzí sunnitské interpretace islámu založené v 18.století, zde však mají již několik století.

Bosenské bezpečnostní složky prý situaci pečlivě sledují a podezřelé monitorují. Nicméně objevují se i skeptické hlasy. "Existují zde vesnice, kde děti nechodí do veřejných škol, ale volí soukromé vyučování podle jordánských osnov. Hovoříme o násilí a kódované komunikaci lidí ve videohrách. Co byly dříve jasné tréninkové tábory dnes mizí pod záštitu nevládní organizace," uvedl nedávno Igor Golijanina z ministerstva obrany.

Problém v Bosně je podle mnohých vážný. Před situací již před lety varovala například i mezinárodní krizová skupina. A Spiegel připomíná, že zde bylo v nedávné době napočítáno 64 nelegálních muslimských komunit podezřelých z radikalismu. "Od 1. března jsou bezpečnostní síly oprávněny přijmout proti nim opatření. Jinak by mohl následovat chaos," varuje Bakir Izetbegović, člen trijstranného předsednictví Bosny a Hercegoviny.

Témata:  terorismus Bosna a Hercegovina Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy