Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zpřísní pravidla pro deportaci migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německo zpřísní pravidla pro deportaci odmítnutých žadatelů o azyl. Úřady budou moci na základě zákona například kontrolovat jejich mobilní telefony či zadržovat migranty bez naděje na získání azylu.

Zvýší se i maximální doba, po kterou budou moci držet migranty ve vyhošťovací vazbě. Příslušný zákon dnes po Spolkovém sněmu schválila i Spolková rada zastupující zájmy jednotlivých spolkových zemí, informovala agentura DPA.

Na základě "zákona k lepší vymahatelnosti povinnosti vycestovat", jak se dnes schválená norma nazývá, budou moci úřady omezit na svobodě ty migranty, kteří nemají v Německu právo k pobytu, odmítají ale zemi opustit a zdráhají se odhalit i svou pravou totožnost. Migranti, kteří nemají naději na získání azylu, budou muset do konce svého řízení pobývat v uprchlických zařízeních.

Zákon prodlouží také dobu, po kterou budou moci zůstat v deportační vazbě ti migranti, kteří podle úřadů představují ohrožení pro bezpečnost země. Snadnější bude rovněž jejich sledování pomocí elektronických náramků.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) získá pravomoc kontrolovat mobilní telefony a SIM karty uprchlíků, aby mohl ověřit jejich identitu.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy