Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko zrušilo zákon proti rouhání

Dánsko, ilustrační foto
Dánsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kodaň - Dánský parlament v pátek zrušil staletý a málo využívaný zákon proti náboženskému rouhání. Skončí tak proces proti muži, jenž před dvěma lety spálil korán.

Postižitelné ale zůstávají výroky a činy, které ohrožují nebo ponižují skupiny osob kvůli jejich vyznání.

Převážně luteránské, avšak přísně sekulární Dánsko bylo jedinou skandinávskou zemí, která měla zákon proti blasfemii. Ten umožňoval za veřejné tupení či zesměšňování náboženství uložit až čtyřměsíční trest vězení nebo peněžitou pokutu.

Poslanci podporující zrušení zákona "nevěří, že mají existovat zvláštní pravidla chránící náboženství," uvedl parlament na svém webu. "Náboženství nesmí diktovat, co je povolené a co zakázané veřejně říci," citoval server The Local poslance, jenž zrušení zákona navrhl.

Normu přijatou v roce 1683 úřady využívaly jen zcela výjimečně. Naposledy byl na jejím základě letos v únoru obžalován 42letý muž, který na facebooku v prosinci 2015 zveřejnil video, jak na své zahradě pálí svatou knihu muslimů.

Témata:  Dánsko Islám Koran

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy