Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předvolební debata: Mayová narazila kvůli zdravotnictví, Corbyn kvůli obraně

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová v pátek večer ve volebním speciálu diskusního pořadu BBC čelila opakovanému tlaku publika kvůli obratům ve své politice a údajně nedostatečnému financování státního zdravotnictví a sociálních služeb.

Šéfa opozičních labouristů a přesvědčeného pacifistu Corbyna diváci "grilovali" při dotazech týkajících se užití jaderných zbraní v případě ohrožení země.

Oba politici po 45 minut odpovídali každý zvlášť na dotazy diváků a moderátora.

Mayová zdůraznila údajnou odvahu, kterou projevila při vypsání předčasných voleb, slovy "měla jsem na to koule". Premiérka původně ujišťovala, že předčasné volby nevypíše, nakonec je ale vyhlásila s odůvodněním, že pro nadcházející jednání o odchodu z Evropské unie chce mít jasný a silný mandát.

V době vyhlášení voleb všechny průzkumy ukazovaly, že konzervativci mají náskok před labouristy přes 20 procent. Za poslední týden se ale náskok začal rychle tenčit a podle některých modelů by toryové mohli přijít o většinu v parlamentu.

Během debaty Mayová opakovala, že "jediný volební průzkum, který se počítá, je ten, který se uskuteční v den voleb".

Na premiérku se během diskuse obrátila zdravotní sestra, která uvedla, že už sedm let se jí reálně nezvýšil plat. Mayová na to odpověděla, že nemá k dispozici žádný "kouzelný strom, na němž rostou peníze", ale slíbila, že vláda v případě vítězství investuje do státního zdravotnictví do roku 2020 půl miliardy liber.

Labourista Corbyn Mayovou opět kritizoval, že s ním odmítla debatovat tváří v tvář. "Je to ostuda," řekl. Opoziční vůdce pak čelil především dotazům na použití jaderných zbraní v případě ohrožení Spojeného království, k tomu se ale jasně vyjádřit odmítl. Řekl jen, že "nechce být zodpovědný za miliony úmrtí".

Témata:  Jeremy Corbyn Velká Británie Theresa Mayová volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

9. května 2024 11:37

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy