Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror v Londýně: Útočili muslimové?

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn – Nejnovější teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně šesti lidí a desítky zraněných. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Přestože policie všechny tři útočníky zastřelila, objevují některé otázky, na které bude třeba v příštích hodinách a dnech odpovědět.

První otázka samozřejmě je: Kdo je za útok zodpovědný? Britská policie zabila tři podezřelé, ale dosud není úplně jasné, kdo za akci nese zodpovědnost. Drtivá většina útoků na Západě v posledních třech letech byla provedena nebo inspirována Islámským státem.

Podle Petera Bergena, bezpečnostního analytika CNN, není zcela vyloučené, že se atentátníci inspirovali al-Káidou.. Před třemi týdny Hamza bin Ládin, jeden ze synů Usámy bin Ládina, který hraje významnější roli v al-Káidě, vyzval k útokům na Západě. „Pokud jste schopni vzít zbraň, dobře. Pokud ne, jsou i další možnosti,“ uvedl bin Ládin před několika dny. Na druhou stranu ale Al-Káida v posledních letech na západě moc útoků nepodnikla a ani neinspirovala.

Pokud tento útok souvisel s IS, byl teroristickou skupinou pouze inspirován, jako tomu bylo loni při útoku v gay klubu v Orlandu na Floridě, kde americký občan Omar Mateen zabil 49 lidí? Nebo snad šlo o operaci, na kterou IS vycvičil teroristy, jako tomu bylo při útocích v Paříži v roce 2015, kdy zemřelo 130 lidí? Charakter útoků v Londýně v sobotu, při kterém teroristé použili vozidlo jako zbraň a dál útočili velkými noži, naznačuje, že byl IS pouze inspirovaný spíše než by IS vycvičil pachatele, domnívá se Bergen.

Za třetí, jak velké je toto spiknutí? Policie uvedla, že tři muži útočili sami. Je ale možné, že byli součástí větší sítě? Nebo tvořili samostatnou buňku? A hrál v útoku nějakou roli fakt, že začal muslimský posvátný měsíc ramadán? „Jak jsem nedávno uvedl, v období ramadánu, který začal před týdnem, bychom mohli zaznamenat nárůst teroristických útoků, i těch na Západě, protože IS výslovně vyzval k takovým útokům v průběhu letošního ramadánu,“ uvádí analytik s tím, že i loni během ramadánu k útokům na Západě došlo.

Až budou podezřelí z útoků v Londýně identifikování, dozvíme se, že pro úřady nebyly tyto postavy neznámé? To se totiž stává poměrně často. Například sebevražedný atentátník, který zaútočil před dvěma týdny na koncertě Ariany Grande v Manchesteru v severní Anglie, byl britským bezpečnostním službám znám. A stejné to bylo u teroristy, který v březnu zaútočil na londýnském Westminsterském mostě.

Což vyvolává další otázku: Budou mít tři významné teroristické útoky za čtyři měsíce ve Spojeném království politické důsledky a vliv na blížící se předčasně volby? A nebudou mít lidé po tom všem pocit, že současná vláda selhala ve své primární zodpovědnosti – tedy ochraně občanů?

Ale v tomto případě může být britská veřejnost obává, že tam je pokračující kampaň proti terorismu, které jejich vláda není dostatečně zabránit. Objeví se politický odpor vůči britské premiérce Therese Mayové, jejíž vládnoucí konzervativní strana je tradičně vnímána jako „silnější“ v boji proti terorismu, než její hlavní soupeř, labouristé?

Otázkou je také, jak postupovat dál. Americký president Donald Trump tweetnul krátce po útoku, že jeho administrativou navržený dočasný zákaz cestování zaměřený na šest zemí s muslimskou většinou, by měl být ihned uveden do praxe. Právě teď se navrhovaným zákazem zabývá soud. Ale je zákaz cestování pouze řešením problému, který neexistuje? Pachatelé teroristických útoků na Západě jsou z velké části příslušníci druhé generace, a jde tedy spíše o domácí teroristy – a ne nedávné přistěhovalce nebo uprchlíky, připomíná CNN.

Tvrdou realitou je, že útokům vozidel na veřejných místech lze ve svobodné a otevřené společnosti jen velmi těžko zabránit. Nejlepší obranou proti těmto útokům jsou dobré zpravodajské informace, a ty často přichází přímo zevnitř muslimské komunity. Chcete-li dál získávat tyto informace, nemůže dojít k odcizení muslimů, ale naopak k jejích povzbuzování, aby dál upozorňovali orgány na ty, kteří mohou být zradikalizováni a kteří by mohli připravovat nějaký útok, dodává Bergen.

Témata:  Velká Británie terorismus Islámský stát teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy