Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie při zásahu v Londýně omylem postřelila civilistu

Britská policie, ilustrační fotografie
Britská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Londýn - Britští policisté při nočním zásahu v Londýně proti teroristům postřelili i jednoho civilistu, jeho život ale ohrožen není. Dnes to prohlásil šéf protiteroristické policie Mark Rowley.

Dodal, že vyšetřovatelé se stále více kloní k závěru, že útok spáchali tři útočníci, kteří byli zabiti. Předmětem vyšetřování podle Rowleyho ale zůstává, zda za přípravou atentátu nestálo více lidí.

Rowley rovněž uvedl, že při zásahu použilo zbraň osm policistů, kteří vypálili celkem padesátkrát. Bez dalších podrobností řekl, že vyšetřovatelé výrazně pokročili v identifikaci teroristů. BBC již dříve napsala, že jména atentátníků policie zná.

Bílou dodávku, kterou trojice najela do chodců, si jeden z teroristů podle Rowleyho pronajal teprve nedávno. Poznamenal, že policie nyní v souvislosti s vyšetřováním dostává od veřejnosti stovky podnětů.

eroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy sedmi lidí a desítky zraněných, z nichž 21 je v kritickém stavu. Trojice útočníků najela dodávkou do lidí na mostě přes Temži, poté zamířila do nedaleké čtvrti Borough Market, kde zaútočila na lidi noži.

Policie atentátníky, jejichž identitu již podle BBC zná, za osm minut po ohlášení incidentu zastřelila. Podle ministryně vnitra Amber Ruddové atentát souvisel s islámským radikalismem. Británie si oběti připomene v úterý minutou ticha.

Útok odsoudila řada státníků včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky, prezidenta USA Donalda Trumpa či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci britské královně Alžbětě II.

Témata:  Velká Británie policie Velká Británie teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy