Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do kampaně před prezidentskými volbami v USA jsme nezasahovali, tvrdí Putin

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Washington/Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin popřel, že by Moskva jakkoli zasahovala do kampaně před loňským prezidentskými volbami ve Spojených státech.

Putin rovněž řekl, že za takovými informacemi mohou být hackeři, možná i američtí, kteří svalili vinu na Rusko. Podle ruského prezidenta zprávy o zasahování do voleb ve světě existují i v případě USA. Putin to uvedl v rozhovoru s americkou televizí NBC, který se vysílal v neděli.

"Ukažte kamkoliv na mapě světa a odevšad uslyšíte stížnosti, že tam Američané zasahují do vnitřních volebních procesů," řekl mimo jiné Putin v rozhovoru s novinářkou Megyn Kellyovou. Ta na tuto odpověď reagovala, že to vypadá, jako by Putin takto ospravedlňoval ruské zasahování do voleb.

"Opakuji, že jsme to nedělali, ani nemuseli dělat. Prezidenti přicházejí a odcházejí, i strany u moci se mění, ale hlavní politické směřování zůstává," prohlásil Putin. Dodal, že pro Rusko by to nemělo žádný smysl do voleb zasahovat.

Putin také uvedl, že neví nic o tom, že by zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner počátkem prosince žádal ruského velvyslance Sergeje Kisljaka o zřízení tajného komunikačního kanálu s Kremlem. "Pokud by bylo něco důležitého, řekl by to (Kisljak) ministrovi. A ministr by to řekl mně..ale žádné zprávy nebyly, nebylo ani o čem mluvit," uvedl Putin. "Vytvořili jste si senzaci z ničeho," dodal Putin.

Ruský prezident rovněž uvedl, že zkušení hackeři kdekoli na světě, včetně USA, mohli přesunout vinu za hackerské útoky na Rusko.

Témata:  Vladimír Putin USA volby v USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy