Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump svým rozhodnutím vyvolá "totální válku". A my mu ještě budeme vděční, tvrdí aktivista

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Odstoupení od pařížské klimatické dohody je jediný předvídatelný a vlastně i racionální krok, který Donald Trump učinil od chvíle, kdy se stal americkým prezidentem. V komentáři pro server CNN to tvrdí politolog, publicista a ekologický aktivista Mark Lynas, který momentálně působí jako stážista na newyorské Cornell University.

Post-pravda v akci

Po ponižujících ústupcích v otázkách stavby zdi na hranicích s Mexikem, zákazu vstupu muslimů do USA a dalších významných opatřeních, Trump považuje odmítnutí obecně přijímaného ortodoxního výkladu klimatických změn za jednoduchou cestu k potěšení svých populisticky orientovaných voličů, soudí aktivista.

"Bohužel to usmaží planetu," varuje Lynas. Dodává, že Trump byl zvolen i na základě tohoto slibu, který nyní plánuje naplnit. Zrušení pařížské dohody je přitom klasickým příkladem politiky post-pravdy, tvrdí aktivista. Ta se podle něj zakládá na otevřeném popírání většinově přijímané vědecké reality, přičemž vše bylo tento týden prezentováno ve stylu napínavé hry prostřednictvím tweetů a protichůdných náznaků v médiích, v níž Trump vystupoval s maximální netaktností, ignorancí a snahou o přilákání pozornosti.

Trump, coby bývalá televizní hvězda, se zajímá o to, jak věci vypadají, nikoliv jaké ve skutečnosti jsou, kritizuje vystudovaný politolog. Dodává, že torpédování boje proti změně klimatu je především jasný útok na liberály. "Cíl je symbolický, ale tváří v tvář vyšším uhlíkovým emisím a dopadům v podobě katastrofálního globálního oteplování, to naše děti možná budou vidět jinak," píše Lynas.

Aktivista se domnívá, že namísto podkopání snahy světových státníků omezovat uhlíkové emise, Trumpovo rozhodnutí dopad pařížských dohod posílí, jelikož přiměje mnoho ostatních zemí znásobit jejich úsilí, aby Trump nevypadal jako vítěz v této klíčové hře o budoucnost planety. Především EU, vedená německou kancléřkou Angelou Merkelovou, nemá v plánu umožnit Trumpovi páchat takový "globální vandalismus", myslí si Lynas. Tvrdí, že EU je  ohledně klimatu mnohem jednotnější než v jiných otázkách a nic na tom nezmění ani brexit, jelikož všechny velké politické strany ve Spojeném království pařížskou dohodu podporují.

Krok tak povede k izolaci Trumpovy administrativy a dalšímu podlomení mezinárodní důvěry v USA, obává se publicista. Uvádí, že Spojené státy také postoupí vůdčí roli v otázce klimatu Číně, přičemž Peking se jí rád ujme, jelikož chce nejen vyřešit svůj ničivý problém se smogem, ale také vypadat jako zodpovědná globální velmoc, což vyžaduje dlouhodobou strategii, která je v přímém protikladu se "sebestředným bavičem", který nyní okupuje Bílý dům.

Odpověď bude Trumpa bolet

Čínský přístup není podle Lynase zcela altruistický, jelikož čínské vedení si je delší dobu vědomu ekonomické příležitosti, kterou nabízí agresivní přechod k čistých energetickým technologiím. "V mnoha rozvojových zemích je nyní slunce levnější - i čistší - než uhlí," deklaruje aktivista. Poukazuje, že Trump, kterých rád pózuje coby úspěšný byznysmen, zřejmě nechápe hodnotu inovace a namísto toho se obrací zpět k zdánlivě zlatému věku fosilních paliv, ale pokud díky tomu USA zaspí v čisté energetické revoluci, účet již nebude platit Trump.

Z pohledu environmentalistů vypadá současná situace jako návrat do roku 2001, kdy tehdejší americký prezident George W. Bush vypověděl kjótský protokol, podotýká Lynas. Tento politický výstřelek podle jeho názoru připravil svět o jednu dekádu, zatímco Trump - pokud nebude zastaven - může napáchat ještě větší škody, varuje publicista. Očekává, že nyní se hněv environmentálního hnutí, k němuž se v USA nyní kloní prakticky všichni krom konzervativního portálu Breitbart, obrátí vůči americkému uhelnému průmyslu, který představuje jediného dostatečně silného ekonomického hráče, aby bránil boji proti změnám klimatu, protože ostatní velké americké firmy, včetně ropných gigantů, pařížské dohody podporují.  

"Očekávejte odhodlané úsilí k zastavení financování těžby uhlí, velkou výprodejovou kampaň proti uhelným akciovým společnostem a uzavírání uhelných elektráren po celé Americe," hrozí Lynas. Deklaruje, že uhelný průmysl se nyní dostal přímo do zaměřovače silné celosvětové protireakce, jelikož útoky na těžbu uhlí jsou i útokem na Trumpa, a to do míst, kde ho to bolí.  

Trump tak dosáhne přesného opaku, než zamýšlel, soudí publicista. Míní, že namísto nových pracovních míst v uhelném sektoru nastane "totální válka proti uhlí", především pak proti americkému uhlí, což označuje za klíčový morální úkol současné generace srovnatelný s bojem proti rasovému apartheidu za generace předchozí. "A paradoxně takto rozdělující postava pomůže nastolit bezprecedentní míru globální jednoty, byť proti své vlastní vládě," očekává Lynas. Uzavírá tím, že ekologičtí aktivisté za to mohou být Trumpovi vděční.    

Témata:  Donald Trump globální oteplování USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy