Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrychlování růstu světové ekonomiky bude pokračovat, předvídá Světová banka

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Podle červnové prognózy Světové banky (SB( by růst globální ekonomiky měl letos zrychlit na 2,7 procenta a napřesrok dosáhnout 2,9 procenta.

SB poprvé za několik let nepřikročila ke zhoršení lednového globálního výhledu. Banka navíc opravila odhad loňského růstu světové ekonomiky na 2,4 procenta z dříve uváděných 2,3 procenta. Zlepšila rovněž odhad loňského růstu v eurozóně, a to na 1,8 procenta z 1,6 procenta.

V příštím roce očekává SB zpomalení hospodářského růstu v eurozóně na 1,5 procenta. Je nicméně optimističtější než v lednové prognóze, podle které měl růst v zemích používajících euro napřesrok dosáhnout pouze 1,4 procenta.

Hospodářský růst v USA by měl  letos zrychlit na 2,1 procenta z loňských 1,6 procenta. V roce 2018 by pak měl dosáhnout 2,2 procenta. Růst čínské ekonomiky by měl naopak dál zpomalovat. Letos by měl zvolnit na 6,5 procenta z loňských 6,7 procenta a napřesrok by měl činit 6,3 procenta.

Témata:  Světová banka (World Bank, zkratka WB) ekonomika eurozóna

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy