Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volební kampaň v Británii byla obnovena, Mayová se stala terčem nevybíravé kritiky

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britské strany, které se ve čtvrtek utkají v předčasných parlamentních volbách, obnovují kampaň. Ta byla přerušena po sobotních teroristických útocích v Londýně, jež si vyžádaly sedm mrtvých a desítky zraněných.

Vládní konzervativci by podle prvního průzkumu veřejného mínění institutu YouGov po atentátu získali 305 křesel a k většině by jim tak 21 mandátů chybělo.

Vůdci opozičních labouristů a liberálních demokratů Jeremy Corbyn a Tim Farron konzervativní premiérku Theresu Mayovou už v neděli kritizovali za podle nich dlouho odkládané vyšetřování problémů financování a podpory domácích islamistických skupin ze zahraničí.

Corbyn v neděli řekl, že je třeba "uskutečnit nesnadné rozhovory a začít by se mělo u Saúdské Arábie a pokračovat dalšími státy Perského zálivu". Reagoval tak na nedělní projev Mayové po útocích, v němž předsedkyně vlády řekla, že boj s terorismem si bude žádat "nesnadné a často nepříjemné rozhovory".

Právě Saúdská Arábie, ale například také Írán bývají označovány za sponzory terorismu. Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt, Jemen a Spojené arabské emiráty dnes oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu.

Šéf labouristů také Mayovou kritizoval za personální škrty u policie, která podle něj přišla o 20.000 lidí. "Nemůžete chránit veřejnost levně," řekl v neděli Corbyn.

Cameronovův někdejší poradce Steve Hilton dnes Mayovou na twiteru vyzval k rezignaci. Podle něj je zodpovědná za "bezpečnostní selhání", která umožnila nedávné teroristické útoky v zemi. Labouristický poslanec Barry Gardiner dnes uvedl, že Mayová je za útoky zodpovědná i jako bývalá ministryně vnitra.

Volební kampaň pozastavily v neděli všechny hlavní strany s výjimkou Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Ta uvedla, že kampaň nechce přerušovat, "protože narušení demokracie je něco, co si extremisté přejí".

Témata:  volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Theresa Mayová teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy