Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti se chtějí vyhnout deportacím z Německa, vymýšlejí si závažné zločiny

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Uprchlíci, kteří mají být z Německa vyhoštěni, se snaží využít ustanovení zákona. Podle něj nemohou úřady vyhostit migranta do země, v níž mu hrozí trest smrti. Neúspěšní žadatelé o azyl si začali vymýšlet těžké zločiny, jichž se údajně ve své domovině dopustili.

Jen státní zastupitelství v Düsseldorfu se od počátku tohoto roku zabývalo dvacítkou těchto případů. V Bádensku-Württembersku evidují letos 60 až 80 "smyšlených zločinů", ke kterým se migranti přiznali, a v Bavorsku od loňského léta asi 150.

Migranti přitom ze strachu z vyhoštění často tvrdí i to, že byli ve vlasti členy teroristických organizací včetně Islámského státu (IS). Podle státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem se běženci často přiznávají k politicky motivovaným zločinům. Jeden uprchlík například tvrdil, že jej v Afghánistánu unesli radikálové z Talibanu a on pak při útěku zabil jednoho ze svých strážců.

Migrant ze západní Afriky se v Severním Porýní-Vestfálsku zase snažil německé úřady přesvědčit, že zabil ve vlasti milence své švagrové poté, co je přistihl in flagranti. Až když mu u výslechu došlo, že by ho v Německu čekalo vězení, přiznal, že si vše vymyslel. Ve skutečnosti prý nemá ani švagrovou.

 "Každému, kdo si přiznání vymyslí, musí být jasné, že i kvůli tomu mu hrozí trestněprávní následky," uvedl saský ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy