Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starostou Londýna je poprvé muslim. Volby vyhrál Sadiq Khan

Londýn, Tower Bridge
Londýn, Tower Bridge
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Prognózy se potvrdily. Starostou britské metropole se stal labourista Sadiq Khan (45), v čele Londýna tak poprvé v historii bude muslim. Podle komentářů je pro Khana vítězství o to cennější, že přišlo v době rostoucí islamofobie v Evropě.

Khan porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha. Podle BBC získal přes 44 procent (přes 1,1 milionu) hlasů, zatímco jeho soupeř 35 procent (přes 900.000). Protože vítěz nedostal nadpoloviční většinu, sčítaly se podle volebních pravidel ještě takzvané druhé preferenční hlasy, kde Khan zvítězil se 65,5 procenta (přes 160.000) hlasů, zatímco Godsmith jich dostal 34,5 procenta (skoro 85.000).

Zdroj: YouTube

K hlavním rozdílným postojům obou kandidátů v kampani patřilo to, že Goldmith vyzýval, aby Britové hlasovali v červnovém referendu pro odchod z EU, zatímco Khan pro setrvání v unii. Zac Goldmith (41) se v kampani také snažil spojit Khana s islámskými radikály. Tato obvinění vůči Khanovi ještě ve středu opakoval před poslanci i britský konzervativní premiér David Cameron.

"Jsem zklamaný, že konzervativci a Goldsmith se rozhodli vést negativní kampaň, která rozděluje. Jsem Londýňan, jsem Brit, jsem muslimského vyznání a jsem samozřejmě hrdý být muslimem. Mám pákistánský původ, jsem otcem, manželem, dlouholetým (fotbalovým) fanouškem Liverpoolu. Jsem tohle vše," řekl krátce před volbami Khan.

Narodil se 8. října 1970 v Londýně, jeho rodiče emigrovali z Pákistánu do Británie krátce před jeho narozením. Vyrostl jako jedno z osmi dětí na chudém předměstí jižního Londýna. Vystudoval práva na Univerzitě severního Londýna, pracoval jako právník se zaměřením na lidská práva. 0d roku 2005 je poslancem britského parlamentu.

Dosavadní oblíbený londýnský starosta Boris Johnson se rozhodl neusilovat o třetí mandát a věnovat se jiným funkcím v rámci své Konzervativní strany. Podle agentury Reuters usiluje o post předsedy strany a premiéra po odchodu Davida Camerona.

Témata:  Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy