Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar se dostává do izolace: Arabské aerolinky ruší spoje, Saúdové zavřeli hranice., Egypt chce ukončit obchodní vztahy

Emirates Air
Emirates Air
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Dubaj - Diplomatické krize mezi Katarem a několika zeměmi Perského zálivu se přenesla i do byznysu. Některé arabské letecké společnosti ruší spojení s Dauhá. Saúdská Arábie dokonce uzavřela hranice s Katarem, která představuje jediné pozemní spojení Kataru se zahraničím.

Dubajská letecká společnost Emirates a aerolinky Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů například oznámily, že od úterý zruší veškeré své lety z a do Dauhá.

Spojení s Katarem ruší také firmy Gulf Air, Saudi Arabian Airlines, Air Arabia či FlyDubai a stejný postup se podle serveru BBC očekává také u dalších aerolinek, včetně egyptské firmy Egyptair.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt uvedly, že zastaví letecké spojení s Katarem a uzavřou katarské letecké společnosti Qatar Airways svůj vzdušný prostor. Aerolinky Qatar Airways již ohlásily zrušení všech letů do Saúdské Arábie.

Přes saúdskoarabskou hranici denně projíždějí stovky nákladních vozů dodávajících Kataru potraviny, jejichž pěstování je pro tento pouštní stát obtížné. Předpokládá se, že pozemní přepravou přes hranici se Saúdskou Arábií si Katar zajišťuje zhruba 40 procent potravin. Po uzavření hranice se země stane závislá na námořní a letecké přepravě, píše BBC.

"Okamžitě to způsobí růst cen, což se přímo dotkne běžných obyvatel," uvedl jeden z představitelů poradenské společnosti Cornerstone Global. "Pokud zboží výrazně zdraží, bude katarský lid čím dál více tlačit vládnoucí rodinu ke změně vedení či směru," dodal.

Uzavření hranice by mohlo zkomplikovat také dopravu stavebních materiálů. Katar přitom v současnosti pracuje na řadě velkých projektů, včetně nového přístavu, metra a osmi stadionů pro fotbalové mistrovství světa v roce 2022, píše BBC.

Ratingová agentura Moody's Investors Service vyjádřila obavu, že přerušení diplomatických vztahů by mohlo ovlivnit hodnocení úvěrové spolehlivosti Kataru, pokud dojde k narušení obchodní výměny a přílivu investic.

Egyptský miliardář Nagíb Sawiris dnes vyzval egyptské podnikatele, aby stáhli své investice z Kataru a ukončili obchodní vztahy s touto zemí. Některé egyptské banky již podle agentury Reuters zastavily obchodování s katarskými bankami.

Témata:  Katar Saúdská Arábie Emirates Air Egypt

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy