Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé obyvatele města nerozdělí, ujistil občany starosta Londýna

Londýnský starosta Sadiq Khan
Londýnský starosta Sadiq Khan
Foto: Facebook

Londýn - Na vigilii za oběti sobotního atentátu se sešly stovky Londýňanů. Společně dali najevo neustoupit pachatelům teroristických útoků. Stejně jako k útoku na koncertě v Manchesteru před dvěma týdny se i k londýnskému vraždění se sedmi mrtvými a 48 zraněnými hlásí Islámský stát (IS), v jehož řadách jsou radikální islám vyznávající sunnité.

Starosta Londýna Sadiq Khan za potlesku přítomných prohlásil, že teroristé obyvatele města nerozdělí. Poslouchaly jej přitom rovněž desítky muslimů, kteří se na shromáždění rázně distancovali od činu. „Své nechutné činy neprovádíte ve jménu nikoho z nás," vzkázal pachatelům útoku vůbec první muslim zvolený do pozice hlavy Londýna.

„Nepovede se vám rozdělit obyvatele našeho města," prohlásil Khan za potlesku zhruba tisícovky shromážděných. Poté se v parku Potters Fields na břehu řeky Temže držela minuta ticha, kterou rušil jen zvuk policejního vrtulníku.

Desítky muslimů oblečených do triček s nápisy „Jsem muslim, zeptej se mě na cokoli" dnes po starostově projevu diskutovaly s dalšími účastníky vigilie. Poselstvím islámu je podle nich láska, a nikoli nenávist.

"Ti lidé nemají s islámem nic společného. Chceme to dát najevo a myslím, že to lidé chápou a podporují nás," řekl ČTK jeden z přítomných muslimů Tareq Gheri, který na shromáždění dorazil se skupinkou muslimských aktivistů - cyklistů objíždějících Británii v rámci benefičních jízd vydělávajících na dobročinné účely.

Témata:  Londýn Velká Británie Sadiq Khan teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy