Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům: Trump nebude blokovat výpověď exšéfa FBI Comeyho před Kongresem

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Bílý dům oznámil, že americký prezident Donald Trump nebude blokovat svědeckou výpověď někdejšího ředitele Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) Jamese Comeyho před Kongresem. Exšéf FBI má vypovídat o možných ruských zásazích do voleb v USA.

Trump nečekaně Comeyho odvolal počátkem května. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s Flynnovým vyšetřováním, šéf Bílého domu odmítl.

Comey bude hovořit před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami ve čtvrtek. „Ve snaze usnadnit rychlé a důsledné prošetření faktů senátním výborem pro tajné služby nevyužije prezident Trump exekutivní výsady k zablokování plánovaného svědectví Jamese Comeyho," uvedla prezidentova mluvčí Sarah Sandersová.

Podle analytiků může být Comeyho výpověď velmi výbušná. Podle médií hodlá Comey potvrdit, že na něj prezident vyvíjel nátlak, aby zastavil vyšetřování bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který odstoupil kvůli svým nejasným vazbám na Rusko.

Díky takzvané exekutivní výsadě může prezident zablokovat některé požadavky Kongresu. Tato pravomoc není přímo zmíněna v americké ústavě, nejvyšší soud nicméně výsadu označil za součást rozdělení moci v USA.

Výsadu prezidenti čas od času používají, v několika málo případech tak učinili například Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama, republikán George Bush mladší či demokrat Bill Clinton.

Témata:  Donald Trump FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA James Comey

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.