Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorismus v Austrálii? K incidentu se přihlásil IS, policie útočníka zastřelila

Policie Austrálie
Policie Austrálie
Foto: Česká televize

Melbourne - Australská policie dnes po neúspěšném vyjednávání zastřelila muže, který držel v obytném domě ve městě Brighton na předměstí Melbourne jednu ženu jako rukojmí a předtím pravděpodobně zastřelil muže.

Zatímco policie prověřovala, zda incident souvisel s terorismem, přihlásil se k němu takzvaný Islámský stát. Policie podle agentury Reuters potvrdila, že o tom ví a ve vyšetřování pokračuje.

Podle svědků se v obytném domě v Brightonu na jihovýchodě Austrálie ozval kolem 16:00 místního času (8:00 SELČ) výbuch, kvůli kterému dorazila na místo těžce ozbrojená policie a záchranáři. Po příjezdu policisté ve vstupní hale našli zastřeleného muže.

Muže, který držel ženu jako rukojmí, policisté po neúspěšném vyjednávání zastřelili kolem 18:00 místního času (10:00 SELČ). Podle svědků se v tu dobu ozvaly asi dvě desítky výstřelů. Během zásahu utrpěli lehká zranění tři policisté, dva z nich byli převezeni do nemocnice.

K incidentu se dnes přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Údajný útok podle ní provedl její bojovník kvůli členství Austrálie v boji proti IS.

"Útok v australském Melbourne provedl voják Islámského státu v reakci na výzvu cílit na subjekty států koalice," uvedla agentura Amak, kterou islamisté z IS ke komunikaci se světem používají.

Okolnosti činu ale dál zůstávají nejasné. Podle listu Herald Sun stanici Channel 7 v Melbourne zavolal muž, který řekl "Toto je za IS" a "Toto je za Al-Káidu". V pozadí byla údajně slyšet křičící žena.

Témata:  Austrálie Islámský stát policie Austrálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.