Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké velvyslanectví se postavilo Trumpovi, důvodem je muslimský starosta Londýna

Londýnský starosta Sadiq Khan
Londýnský starosta Sadiq Khan
Foto: Facebook

Londýn – Americký prezident Donald Trump po útoku v Londýně tvrdě kritizoval londýnského starostu Londýna Sadiqa Khana za jeho slova o tom, že není potřeba se znepokojovat. Tento výrok muslimského politika však byl vytržen v kontextu. Od Trumpových slov se na twitteru nepřímo distancoval úřadující americký velvyslanec ve Velké Británii.

„Nejméně sedm mrtvých a 48 zraněných při teroristickém útoku a starosta Londýna říká, že ´není důvod k poplachu!´," napsal Trump po útoku na twitteru. Podle Khanova mluvčího ale šéf Bílého domu vytrhl starostova slova z kontextu, neboť Khan se tímto výrokem vyjadřoval k citelnému zvýšení policejní přítomnosti v ulicích metropole.

Americký velvyslanec v Londýně to ale vidí poněkud jinak, než Trump. „S těžkým srdcem nabízím svou soustrast a podporu lidu Spojeného království. Amerika truchlí s vámi.“ napsal diplomat Lewis Lukens na twitteru. „Odezva od záchranných služeb, bezpečnostních složek a úředníků v Londýně - stejně jako od běžných Londýňanů, byla výjimečná,“pokračoval Lukens.

Na rozdíl od Trumpa velvyslanec Khana za jeho práci chválí. „Chválím silné vedení starosty Londýna, který vede město kupředu po tomto odporného útoku,“ napsal.

Sám muslimský starosta útok tvrdě odsoudil. „Všichni jsme dnes v šoku a máme vztek - ale to je naše město,“ uvedl politik v neděli na twitteru. „My nikdy nedovolíme těmto zbabělci vyhrát a nikdy se nenecháme zastrašit terorismem,“ dodal.

Témata:  Donald Trump Velká Británie Londýn teroristické útoky v Londýně Sadiq Khan

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy