Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští hackeři napadli americký hlasovací software, tvrdí tajná zpráva NSA

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Server The Intercept zveřejnil uniklou zprávu Národní bezpečnostní agentury (NSA), podle níž ruští hackeři několik dní před prezidentskými volbami v USA napadli server nejméně jednoho dodavatele amerického hlasovacího softwaru. Kreml obvinění popřel.

Ruská vojenská rozvědka GRU údajně napadla společnost dodávající hlasovací software a na konci října a počátku listopadu loňského roku poslala takzvané phishingové e-maily na adresy více než stovky amerických volebních úřadů. Ve zprávě se nepíše, zda měl hackerský útok nějaký vliv na výsledky voleb.

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes obvinilo zaměstnankyni vládního dodavatele ve státě Georgia, která podle něj vynesla přísně tajné informace z vládní agentury.

Podle médií Reality Leigh Winnerová (25), která jako zaměstnanec analytické společnosti Pluribus International smluvně pracovala pro NSA od února, odcizila právě zprávu o ruském hackerského útoku. Její právník to ale odmítl potvrdit.

Na Winnerovou, kterou policie v sobotu zadržela, vyšetřovatelé přišli v rámci oajasňování úniku informací. Protože list papíru s vynesenými údaji byl přeložený, došli k závěru, že materiál byl vytištěn a následně vynesen ze zabezpečených prostorů. Winnerová pak byla označena za jeden z šesti lidí, kteří dokument tiskli. Následná kontrola jejího počítače ukázala, že si elektronicky dopisovala s novináři.

Winnerová se podle BBC při výslechu doznala. Dokument týkající se zmíněného hackerského útoku byl určen k utajování nejméně do roku 2042.

"Kreml nevidí žádný důkaz, který by dokazoval, že je tato informace pravdivá. Moskva důrazně odmítá možnost, že by za hackerskými útoky byla ruská vláda," sdělil Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Témata:  volby v USA NSA Rusko Bílý dům USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy