Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V konfliktu s Katarem nebudeme nikomu stranit, zní z Iráku

Irák
Irák
Foto: The Washington Note

Bagdád - Agentura Reuters s odkazem na dnešní vyjádření iráckého premiéra informovala, že se Irák nepřidá na žádnou stranu konfliktu v diplomatickém sporu s Katarem. 

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty s Katarem v pondělí přerušily diplomatické styky. Viní ho z podpory terorismu.

„Nejsme součástí těchto rozdílů, se všemi zeměmi udržujeme dobré vztahy," řekl na tiskové konferenci v Bagdádu irácký premiér Hajdar Abádí.

Ke spekulacím, že Irák s Katarem bude udržovat diplomatické vztahy, protože Katar vyplatil výkupné iráckým šíitským skupinám za členy katarské královské rodin unesené v roce 2015, se Abádí nevyjádřil.

Uvedl však, že irácké síly mají v plánu získat kontrolu nad oblastmi na hranici se Sýrií a budou spolupracovat se silami syrského prezidenta Bašára Asada. „Komunikujeme se syrskou vládou, abychom zabezpečili východosyrské oblasti a zlikvidovali Islámský stát," řekl.

Komentářem podle Reuters naznačil, že s povstalci, které podporuje mezinárodní koalice, jíž velí USA, a kteří rovněž bojují proti IS, se irácké síly spolupracovat nechystají. Irácké síly však podle Abádího do Sýrie nevkročí, což premiér zdůvodnil tím, že by to způsobilo mezinárodní komplikace.

Témata:  Irák Hajdar Abádí Katar

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy