Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderný konflikt supervelmocí by nikdo nepřežil, připouští Putin

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru s s americkým režisérem Oliverem Stonem prohlásil, že by jadernou válku mezi Ruskem a Spojenými státy "nikdo nepřežil".

Úryvek z rozhovoru zveřejnila televize Showtime, která celé interview odvysílá ve čtyřech dílech mezi 12. až 15. červnem.

Putin podle serveru Variety.com během přípravy rozhovoru se Stonem zhlédl černou komedii režiséra Stanleyho Kubricka Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu, jejímž tématem je právě jaderný konflikt mezi USA a Sovětským svazem, vyvolaný paranoidním generálem. Film, natočený v roce 1964, se stal kultovní satirou na studenou válku.

"V 'horké' válce by USA vyhrály?" zeptal se Stone. "Myslím, že by to nikdo nepřežil," odpověděl Putin.

Stone po projekci filmu daroval Putinovi DVD s filmem. Putin se pak vrátil, aby Stoneovi ukázal, že dostal jen obal, ve kterém DVD chybí. "Typický americký dárek," zažertoval Putin podle serveru Newsru.com.

Ruský prezident v rozhovoru také kritizoval NATO, které podle něj jen ustavičně hledá nepřítele, aby obhájilo svou existenci, přestože už zanikl Sovětský svaz a sovětský blok.

Stone se také Putina zeptal, zda by měl problém se na ponorce osprchovat s gayem? "Nešel bych s ním do sprchy," řekl Putin s vysvětlením, že by totiž nechtěl dotyčného provokovat. "Ale jak víte, jsem mistr juda a (bojového sportu) samba. Jako hlava státu věřím, že mou povinností je bránit tradiční a rodinné hodnoty. Proč? Protože z homosexuálních svazků nebývají dětí," řekl a dodal, že podpora porodnosti a rodin v Rusku neznamená přivolení s "pronásledováním kohokoliv".

Témata:  Vladimír Putin jaderné zbraně Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy