Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud se zavře hranice v Brenneru, bude to pohroma, říká šéf Evropské komise

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: g7germany.de

Frankfurt - Zablokování rakousko-italské hranice v Brenneru ve snaze zabránit přívalu migrantů by byla pro Evropu "politická katastrofa", varoval dnes šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zároveň kritizoval rakouskou migrační politiku.

Brennerským tunelem projíždí každý den v průměru kolem 2500 kamionů a na 15.000 aut. Pro exportní italské společnosti jde o klíčovou dopravní trasu na sever Evropy. Tunel využívají i statisíce turistů z Německa a dalších evropských zemí položených na sever od Itálie.

"To je důvod, proč by zablokování Brenneru mělo nejen vážné ekonomické důsledky, ale i těžký politický dopad," zdůraznil dnes Juncker.

Zdroj: YouTube

Rakousko v dubnu pohrozilo, že v Brennerském průsmyku zavede protimigrační opatření, pokud Itálie nezlepší kontrolu toku běženců, kteří procházejí jejím územím a využívají Brennerský tunel k cestě dál do Evropy přes Rakousko.

Juncker dnes také kritizoval Vídeň za její postup v migrační krizi, který podle něj podněcuje extrémně pravicové projevy i jinde v Evropě. "To, co pozorujeme v Rakousku, bohužel vidíme i v jiných evropských zemích, kde si politické strany hrají s obavami lidí," uvedl Juncker.

Témata:  Jean-Claude Juncker Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy