Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extremisté sbírají peníze, aby mohli útočit na lodě pomáhající uprchlíkům + VIDEO

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Paříž – Příznivcům krajní pravice se nelíbí, že humanitární organizace zachraňují před utopením migranty. Jen tento rok bylo jejich loďmi z moře vytaženo asi 6 tisíc lidí. I proto se antiislámská skupina Identitarians rozhodla, že vybere peníze a fyzicky zabrání organizacím v jejich činnosti. Informuje o tom server britského deníku The Guardian.

Krajně pravicoví aktivisté mají v plánu v létě narušovat aktivity těch, kteří migrantům pomáhají. Za pouhé tři týdny antiislámská a protiimigrační skupina Identitarians  vybrala 56 489 liber. Původně přitom chtěla jen asi 44 tisíc liber, informuje The Guardian. V sobotu skupina potvrdila, že dosáhla svého cíle, ale že stále přijímá dary. 

Tyto finance mají být využity na nákup lodí, zaplacení cestovních nákladů a filmové tehniky. Už minulý měsíc skupina vše vyzkoušela, vypůjčila si člonu, kterým zablokovala loď neziskové organizace ze Sicílie. Pak ale zasáhla italská pobřežní stráž.

Údaje Mezinárodní organizace pro migraci ukazují, že v tomto roce ve Středozemním moři zemřelo 1.650 uprchlíků a dalších 6,453 migrantů bylo zachráněno. „Humanitární charity působící ve Středozemním moři pomohly zachránit životy tisíců uprchlíků, přičemž téměř polovinu z nich tvořily ženy a děti,“ upozorňuje The Guardian.

Crowdfundingová kampaň začala v polovině minulého měsíce, kdy byla spuštěna stránka „Bránit Evropu“. „Lodě nacpané nelegálními přistěhovalci zaplavuje evropské hranice. Odehrává se tu invaze. Tato masivní imigrace mění tvář našeho kontinentu. Ztrácíme naši bezpečnost, náš způsob života, a je zde nebezpečí, že se my Evropané staneme menšinou v naší evropské vlasti,“ cituje deník z prohlášení krajně pravicových aktivistů.

Ti také natočili jakési propagační video, na kterém říkají: „Chceme vybudovat posádku, vybavit loď a vyplout do Středozemního moře honit nepřátele Evropy.“ Upozorňují také, že každou hodinu do Evropy připlouvají nelegální migranti.

„Všechno začíná na právě na evropských hranicích, kde ilegálové poprvé vkročí do Evropy. Naše vlády nás zrazují tím, že něco takového vůbec připouští,“ tvrdí skupina s tím, že neziskovky spolupracují s pašeráky a že je třeba to zastavit.

Simon Murdoch, výzkumný pracovník londýnské protirasistické organizace Hope not Hate, která monitoruje činnost skupiny Identitarian, řekl: „I když jsou tyto akce otřesné, bohužel nás nešokovaly. Skutečnost, že tito krajně pravicové aktivisté se snaží zabránit humanitární misi, pomáhá některým z nejzranitelnějších lidí v dnešním světě - včetně žen a dětí, jimž hrozí utonutí - vypovídá více o nich a o tom, jaký mají soucit.“

Hrozba ze strany krajní pravice rozzlobila charity působící ve Středozemním moři. Jeden nejmenovaný vysoký úředník řekl, že politici pomohli vytvořit prostředí, kde se příznivci krajní pravice cítí povzbuzeni jednat takovým způsobem. 

„Když britská vláda a její evropské protějšky hovoří o ‘hejnu migrantů‘, nebo udržují mýtus, že záchranné operace jsou povzbuzující faktor nebo ‚taxislužba‘, podporují extrémní skupiny jako je tato. Prostou skutečností je, že bez záchranných operací se jich mnohem více utopí, ale lidé se stále budou pokoušet dostat přes moře,“ dodal.

Témata:  uprchlíci Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy