Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členské země EU schválily vznik útvaru pro řízení nebojových misí

EU
EU
Foto: Pixabay

Lucemburk/Praha - Členské země Evropské unie dnes odsouhlasily vznik střediska, které převezme velení vojenských výcvikových misí EU. Jde o jeden z prvních konkrétně viditelných kroků, na kterých se EU dohodla v rámci snahy posílit vlastní schopnosti v obraně a bezpečnosti. Diskusi o společné evropské obraně povedou v pátek v Praze představitelé Evropské unie, NATO i členských zemí EU.

Útvar bude součástí evropského vojenského štábu, který spadá pod unijní diplomacii vedenou Federikou Mogheriniovou. Na práci střediska, které bude nyní řídit unijní mise v Somálsku, Mali a Středoafrické republice, se má v první fázi podílet 25 lidí.

Útvar bude odpovědný za operační plánování a vedení výcvikových misí, včetně tvorby jednotek, jejich rozmístění, udržování v operačním prostoru a jejich obnovu. Umožnit má pracovníkům misí v oblastech nasazení, aby se soustředili na konkrétní činnosti s lepší podporou z Bruselu.

Věc byla na pracovní úrovni odsouhlasena už v březnu, definitivní schválení potřebného právního textu ale několik týdnů zdržovala Británie s odvoláním na domácí předvolební situaci.

Na konferenci DESCOP v Praze 9. června vystoupí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Konferenci zaštiťuje český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a zúčastní se jí několik ministrů zahraničí a obrany.

Juncker, který do Česka přijíždí v roli šéfa Evropské komise poprvé, podle zdrojů z diplomatického prostředí hodlá na konferenci pronést zásadní projev. Pražskou konferenci vnímá jako "klíčový moment v oblasti obrany".

O nutnosti posílit schopnost unie zajistit vlastní bezpečnost se v poslední době mluvilo především v souvislosti s migrační krizí a s růstem počtu teroristických útoků na kontinentu. O posílení obranných kapacit se hovoří také kvůli požadavku Spojených států, aby se evropští spojenci v NATO více angažovali ve vlastní ochraně a navyšovali své obranné rozpočty.

Témata:  EU Federica Mogherini Praha

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy