Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předčasné volby se Mayové vymkly z ruky. Co bude s brexitem?

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britskou premiérku Theresu Mayovou zřejmě čeká osud jejího předchůdce. Zatímco David Cameron doplatil na to, že vypsal referendum o brexitu, které nedopadlo podle jeho představ, Mayové se vymkly z rukou předčasné volby, které měly být drtivým vítězstvím. Podle expertů vedla jen nevýraznou kampaň.

Konzervativci sice vyhráli, ale Mayová získala výrazně méně křesel, než počítali i největší straničtí skeptici. Podle výsledků z jednotlivých regionů doplatila především na to, že se jí nepodařilo přebrat labouristům venkovské obvody ovládané v minulých volbách levicí, na něž se v kampani soustředila.

Jejímu rivalovi Jeremymu Corbynovi se podle dat o volební účasti, která byla vyšší než v minulých volbách, povedlo přesvědčit k hlasování velké množství mladých lidí a uspěl se svou kampaní zaměřenou na sociální a zdravotní témata.

Mayová zároveň nenaplnila předpovědi průzkumů, podle nichž měla získat značnou část voličů protiimigrační a protievropské Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), jejíž někteří bývalí stoupenci usoudili, že po schválení brexitu pozbývá existence této formace smysl a ve volbách zcela propadla. Navzdory tomu, že je Mayová lákala na ostrá slova adresovaná v průběhu kampaně do Bruselu, kam opakovaně vzkázala, že chce především omezit imigraci z unijních zemí, část z nich přešla k labouristům.

Jedním z cílů Mayové bylo uvolnit si pro brexitové vyjednávání ruce svázané tlakem krajně konzervativního křídla strany požadujícího co nejtvrdší přístup k Bruselu. Nyní však v parlamentu bude muset spoléhat na podporu některé z dalších stran - očekává se, že to budou severoirští unionisté - a může čelit velkým problémům při nespokojenosti prakticky jakéhokoli poslance z řad její názorově nejednotné strany.

V Británii panují obavy, že očekávané složité vyjednávání o podpoře vlády může ohrozit termín 19. června, na který si Mayová naplánovala ostrý start vyjednávání s unií.

Témata:  volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.