Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Investory vyděsily výsledky britských voleb, libra se vůči dolaru propadla

Britská centrální banka představila svou první plastovou bankovku
Britská centrální banka představila svou první plastovou bankovku
Foto: bankofengland.co.uk

Londýn - Britská libra se propadla vůči dolaru o zhruba dvě procenta na osmitýdenní minimum 1,2689 USD. Jde o reakci trhů na výsledky čtvrtečních předčasných voleb, které sice vyhráli konzervativci, většinu v parlamentu ovšem ztratili.

Investoři se obávají, že nerozhodný výsledek voleb v Británii vyvolá politický chaos a zkomplikuje jednání o brexitu. Vůči euru ztrácí libra 1,8 procenta na 88,18 pence za euro. Kurz eura vůči dolaru se v reakci na britské volby výrazněji nezměnil a pohybuje se v blízkosti 1,12 USD. 

"Je to zapeklitá věc pro britskou ekonomiku i pro jednání o brexitu, takže je to negativní pro libru," řekl hlavní ekonom společnosti AMP Shane Oliver.

"Británie však představuje pouze 2,5 procenta světového hrubého domácího produktu a nelze příliš očekávat výraznější dopady na světové investiční trhy," dodal.

Japonské akcie dnes posílily o půl procenta a indikátory signalizují mírný růst také na evropských akciových trzích, a to včetně britské burzy. Akcie britských podniků obvykle těží ze slabšího kurzu domácí měny.

Témata:  volby ve Velké Británii Britská libra (GBP) ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy