Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová vytvoří vládu se severoirskou DUP. Nenecháme zemi na holičkách, slíbila

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová se setkala s královnou Alžbětou II. Poté oznámila, že konzervativní strana vytvoří vládu, jež Británii poskytne jistotu, kterou země potřebuje víc než kdy jindy. Rozhovory o brexitu by tak mohly začít podle plánu 19. června.

Jistotu může podle premiérky Británii v současné situaci dát jen její Konzervativní strana a severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), se kterou chce Mayová po čtvrtečních parlamentních volbách spolupracovat.

Spolu s "přáteli a spojenci" z DUP konzervativci během příštích pěti let vytvoří zemi, která nikoho nenechá na holičkách, řekla Mayová v proslovu před sídlem britských premiérů v Downing Street 10. Krátce před tím se setkala s královnou Alžbětou II., která ji formálně pověřila sestavením nové vlády.

"Naše dvě strany měly mnoho let silný vztah a to mě naplňuje důvěrou, že budeme schopni spolupracovat v zájmu celého Spojeného království," uvedla premiérka, která zřejmě sestaví menšinový konzervativní kabinet, který bude z poslaneckých lavic podporovat deset zákonodárců DUP.

Nová vláda naplní vůli britského lidu a provede Británii jednáními o odchodu země z Evropské unie, dodala Mayová. Kabinet podle ní zajistí Británii "nové partnerství" s EU a prosperitu v dlouhodobém horizontu. S Bruselem chce Mayová jednat v rámci harmonogramu, který byl dříve dojednán.

Témata:  Theresa Mayová Velká Británie Brexit volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy