Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část amerických států hrozí Trumpovi žalobou kvůli emisím

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) dostala dopis od ministrů spravedlnosti 12 amerických států a hlavního města Washingtonu. V ní tato skupina států hrozí administrativě amerického prezidenta Donalda Trumpa soudem, pokud by souhlasila s uvolněním přísných ekologických limitů na emise automobilových motorů. 

V březnu Trump oznámil, že jeho vláda přezkoumá normy spotřeby automobilů pro období let 2022 až 2025, které přijala administrativa jeho předchůdce Baracka Obamy. Automobilky tyto limity, které předpokládají spotřebu ve výši jednoho galonu na 54,5 míle (3,8 litru na 88 kilometrů), kritizovaly jako příliš přísné. Svůj nesouhlas výrobci aut vysvětlovali nákladností vývoje takových motorů, nejistotou proveditelnosti a také tím. Navíc prý kvůli laciného benzinu není v USA poptávka po úsporných autech.

Aby normy přijaté za Obamovy vlády mohly pro roky 2022 až 2025 začít platit, musejí být do dubna nadcházejícího roku schváleny prováděcí předpisy. Podle úřadu EPA však do té doby revize norem skončena nebude, což by zavedení přísnějších emisních opatření ohrozilo.

Zmíněnou skupinu vedle hlavního města Washingtonu tvoří státy Connecticut, Delaware, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New York, Oregon, Pensylvánie, Rhode Island, Vermont a Washington a Kalifornie.

Právě Kalifornie, který patří k největším zastáncům ekologických technologií, v reakci na to pohrozil, že udělá vše, aby přísné normy udržela. A to i tím, že je přijme jednostranně a nezávisle na postoji federální vlády. Stanovisko Kalifornie nyní podpořilo 12 amerických států a také hlavní město, vedle zavedení vlastních norem hrozí i právním sporem.

Podle agentury Reuters by to v praxi znamenalo nejistotu pro automobilový průmysl, protože automobilky by musely v Kalifornii, v dalších 12 státech a také v hlavním městě Washingtonu dodržovat přísnější normy než v ostatních státech USA.

Témata:  USA Donald Trump ekologie

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy