Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise se bude zabývat dluhem Kazachstánu

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana/Praha - Letitým dluhem, který má Kazachstán vůči České republice se bude zabývat komise. Na jejím zřízení se při dnešní schůzce v kazašské Astaně domluvil prezident Miloš Zeman s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem.

Dluh pochází ještě z dob Sovětského svazu. Na bilaterálním jednání se Zeman setkal i s kyrgyzským prezidentem Almazbekem Atambajevem. S ním hovořil zejména o ekonomických záležitostech.

Zeman se s kazašským prezidentem Nazarbajevem setkal před koncem své pracovní návštěvy Kazachstánu. Při otevření českého pavilonu na astanském Expu 2017 řekl, že se v některých otázkách, které řešili, posunuli kupředu. "Nemohu sice konstatovat slavné prohlášení, že prezident všechny mé argumenty přijal, ale myslím, že jsme měli velice užitečnou diskusi a v některých věcech jsme se posunuli," řekl Zeman po otevření českého pavilonu na Expu.

Jednou z hlavních otázek, jimiž se zabývali, bylo vypořádání takzvaného jamburského dluhu. Závazek vznikl v první polovině 90. let v rámci takzvaných jamburských dohod při výstavbě plynovodu. Kazachstán zastavil vyjednávání o vyrovnání dluhu zhruba 300 milionů dolarů vůči České republice v roce 2006.

Bývalý státní podnik Transgas tehdy na základě dohody podepsané v dobách Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) v roce 1985 pokračoval v dodávkách pro plynárenství v Rusku, na Ukrajině i v Kazachstánu. Kazašský stát ale za dodávky, financované z českého státního rozpočtu, nezaplatil.

Témata:  Kazachstán Miloš Zeman dluhy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy