Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na člunu u Libye zemřelo osm uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tripolis - Libyjská pobřežní stráž v sobotu našla v nafukovacím člunu osm mrtvých migrantů. Není jasné, jak zemřeli. Po desítkách dalších osob, které se pokoušely dostat z Afriky do Evropy, se pátrá.

"Obecně takovýto člun pojme 100 až 110 lidí. Nevíme, co se stalo s těmi ostatními," prohlásil mluvčí.

V pátek bylo západně od Tripolisu zachráněno asi 570 migrantů. "Byli to lidé se subsaharské Afriky, Bangladéšané, Egypťané, Maročané," uvedl mluvčí libyjského námořnictva generál Ajúb Kásim.

Při akci se členové bezpečnostních složek střetli s převaděči. Později vyplulo na moře dalších pět gumových člunů s běženci, když převaděči zahájili na pobřežní stráž palbu.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v separátním prohlášení oznámila, že zadržela během pátku a soboty nedaleko libyjského města Závíja přes 800 migrantů na člunech.

Libyjská pobřežní stráž zintenzivnila záchranné operace na základě dohody o spolupráci, kterou Libye v únoru uzavřela s Itálií.

Témata:  uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy