Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlamentní volby ve Francii začaly. Kdo zaboduje?

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii se dnes koná první kolo parlamentních voleb, favoritem je centristické hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona. Ten podporu zákonodárců nutně potřebuje, aby mohl prosadit své ambiciózní klíčové ekonomické reformy, které nebudou vždy populární.

Parlamentní volby jsou ve Francii považovány za jakési třetí kolo prezidentských voleb, které se konají o několik týdnů dříve.

Nyní má Macron (39) šanci svou pozici ještě upevnit, protože jeho nedávno založené hnutí má rázem šanci stát se nejsilnější politickou silou ve Francii. Podle průzkumů by centristické hnutí společně se svými spojenci mělo vyhrát první hlasování se zhruba 30 procenty hlasů. V rozhodujícím druhém kole by pak měla tato koalice obdržet v 577místném parlamentu drtivou většinu asi 400 křesel.

Republikáni se spojenci by mohli skončit v prvním kole druzí s více než 20 procenty hlasů, Le Penové Národní fronta (FN) třetí se zhruba 17 či 18 procenty, krajně levicová Nepodrobená Francie čtvrtá s asi 12 až 13 procenty hlasů. Preference socialistů se naposledy pohybovaly do osmi procent.

Do rozhodujícího druhého kola, které se uskuteční za týden, postupují nejméně dva nejúspěšnější kandidáti z každého z 577 volebních obvodů. V druhém kole mohou soupeřit tři i více kandidátů, pokud splní podmínku překročení 12,5 procenta získaných hlasů.

Macron chce přinést nové liberální recepty pro příliš sešněrované ekonomické prostředí, aby mohl vrátit podnikům konkurenceschopnost a snížit nezaměstnanost, kterou se nedaří srazit pod deset procent. Zároveň tím ale podle všeho mimo jiné omezí jistotu stálého zaměstnání.

V zahraniční politice se hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a k dalšímu budování EU, v níž chce hlavně redukovat podle něj příliš zjevnou výhodu zemí střední a východní Evropy, které mají levnější pracovní sílu a nižší daně. Ve své prezidentské funkci se již podle pozorovatelů začal na mezinárodní politické scéně pasovat do role lídra svobodného světa, kterou svým kontroverzním vystupováním stále zřejměji opouští americký prezident Donald Trump.

Témata:  Národní fronta Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy