Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump do Londýna nepojede? Nesmysl, tvrdí vláda

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Londýn - Plánovaná návštěva prezidenta USA Donalda Trumpa do Velké Británie byla odložena, napsal dnes britský The Guardian s odvoláním na činitele britské vlády. Podle britské vlády ale k žádné změně v plánu prezidentovy cesty nedošlo.

Prezident prý v minulých týdnech řekl v jednom z telefonických rozhovorů premiérce Therese Mayové, že nepřijede, dokud britská veřejnost jeho cestu nepodpoří.

Trump nechce Spojené království navštívit, pokud lze očekávat masové protesty, napsal The Guardian. Prezidentův postoj podle listu Mayovou udivil. O cestě prezidenta USA se už v Británii delší dobu nehovoří, což je podle britských novin nápadné.

Úřad premiérky Mayové po zprávě britského listu vydal dementi. V plánech na státní návštěvu prezidenta Trumpa do Velké Británie prý nedošlo k žádným změnám. "Nehodláme komentovat spekulace o obsahu soukromých telefonických rozhovorů. Královna pozvala prezidenta Trumpa k návštěvě Velké Británie a v těchto plánech nejsou žádné změny," uvádí se v prohlášení.

Mayová pozvala Trumpa do Londýna sedm dní po jeho lednové inauguraci, když jako první zahraniční státník navštívila novou hlavu státu po nástupu do funkce. Na tiskové konferenci tehdy řekla, že Trumpovi a jeho ženě Melanii předala pozvání své a královnino k cestě do Británie někdy během roku. Byla prý "potěšena", že Trump pozvání přijal. Pozvání bylo předběžné, ale jakmile zaznělo, nelze je podle diplomatických zvyklostí ignorovat.

Témata:  Donald Trump Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.