Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Kosovu zřejmě vyhraje koalice v čele se středopravou PDK

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Priština - V předčasných parlamentních volbách v Kosovu zřejmě vyhrála koalice vedená středopravou Demokratickou stranou Kosova (PDK).

Předběžné průzkumy ukazují, že získala 40 procent hlasů, informovala dnes agentura Reuters. Předčasné volby byly vyhlášeny poté, co poslanci v květnu vyslovili nedůvěru vládě.

Podle průzkumu, který uskutečnila mezi voliči při odchodu z volebních místností kosovská televizní stanice Klan Kosova pak 30 procent hlasů získala opoziční strana Sebeurčení. Koalice vedená Demokratickým svazem Kosova (LDK) bývalého premiéra Isy Mustafy má 27 procent.

PDK byla podle průzkumů veřejného mínění považována za favorita voleb. Strana byla součástí dosavadní vládní koalice. Tato formace navrhuje na premiéra bývalého velitele kosovských povstalců Ramushe Haradinaje, kterého sousední Srbsko viní z válečných zločinů. Haradinaj v rámci předvolebních slibů prosazoval méně vstřícný postoj nejen k Srbsku, ale i k Černé Hoře.

Výsledek voleb ovlivní řešení komplikovaných sporů se sousedními státy. Jde především o vymezení hranic s Černou Horou, které vedlo k pádu dosavadní vlády. V sázce je i pokračování rozhovorů se Srbskem a schválení další vzájemné dohody, v rámci které by srbská menšina v Kosovu měla získat více práv, uvedla agentura AP.

Témata:  Kosovo volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy