reklama

Tím, jestli řízení pro porušení kvót zahájit, se bude podle Junckera Evropská komise zabývat už tento týden. "Rozhodnutí ještě nepadlo, ale já říkám: 'Já jsem pro'. Ne, abychom vyhrožovali, ale abychom dali jasně najevo, že schválené rozhodnutí je součástí platného práva, i když někdo hlasoval proti němu," řekl Juncker v rozhovoru s německým magazínem Spiegel.

Jednou ze zemí, která roce 2015 hlasovala proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků, byla i Česká republika. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím převzala jen 12 migrantů.

Na otázku, zda se možné řízení ze strany Evropské komise bude týkat Slovenska a Maďarska, Juncker odpověděl: "Těchto a dalších států". "Tady jde o evropskou solidaritu, která nemůže být jednosměrkou. Provoz se v ní musí pohybovat oběma směry," řekl Juncker.

Evropská komise v úterý kvůli porušení unijní legislativy zahájí řízení s Českou republikou, Polskem a Maďarskem za nedodržování migračních kvót. Uvedla to dnes agentura Reuters i dva velmi dobře informované zdroje ČTK.

Formálně komise ještě o dalším postupu nerozhodla, učinit by tak měla na úterním zasedání. Pokud se EK na zahájení procedury shodne, nejdříve do daných členských států pošle oficiální upozornění, které je prvním krokem v několikastupňovém řízení. To může skončit soudem, který může rozhodnout o pokutě pro členský stát.

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein dnes novinářům připomněl, že rozhodnutí o podobných řízeních obvykle komise přijímá jednou měsíčně dohromady v jednom balíku. "Ten příští by měl být schválen tuto středu," upozornil. Dopředu o rozhodnutí spekulovat nechtěl, uvedl jen, že komise musí postupovat v souladu se svým mandátem jako "strážce unijních smluv".