Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise zahájí s ČR, Polskem a Maďarskem řízení kvůli nedodržování migračních kvót

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Brusel - Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker je přesvědčen, že proti zemím, které odmítají přijímat uprchlíky, by Brusel měl zahájit řízení pro porušení smluv. Agentura Reuters později uvedla, že na to opravdu dojde. ČR odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila.

Tím, jestli řízení pro porušení kvót zahájit, se bude podle Junckera Evropská komise zabývat už tento týden. "Rozhodnutí ještě nepadlo, ale já říkám: 'Já jsem pro'. Ne, abychom vyhrožovali, ale abychom dali jasně najevo, že schválené rozhodnutí je součástí platného práva, i když někdo hlasoval proti němu," řekl Juncker v rozhovoru s německým magazínem Spiegel.

Jednou ze zemí, která roce 2015 hlasovala proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků, byla i Česká republika. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím převzala jen 12 migrantů.

Na otázku, zda se možné řízení ze strany Evropské komise bude týkat Slovenska a Maďarska, Juncker odpověděl: "Těchto a dalších států". "Tady jde o evropskou solidaritu, která nemůže být jednosměrkou. Provoz se v ní musí pohybovat oběma směry," řekl Juncker.

Evropská komise v úterý kvůli porušení unijní legislativy zahájí řízení s Českou republikou, Polskem a Maďarskem za nedodržování migračních kvót. Uvedla to dnes agentura Reuters i dva velmi dobře informované zdroje ČTK.

Formálně komise ještě o dalším postupu nerozhodla, učinit by tak měla na úterním zasedání. Pokud se EK na zahájení procedury shodne, nejdříve do daných členských států pošle oficiální upozornění, které je prvním krokem v několikastupňovém řízení. To může skončit soudem, který může rozhodnout o pokutě pro členský stát.

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein dnes novinářům připomněl, že rozhodnutí o podobných řízeních obvykle komise přijímá jednou měsíčně dohromady v jednom balíku. "Ten příští by měl být schválen tuto středu," upozornil. Dopředu o rozhodnutí spekulovat nechtěl, uvedl jen, že komise musí postupovat v souladu se svým mandátem jako "strážce unijních smluv".

Témata:  uprchlíci Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy