Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portoriko se chce stát 51. státem USA. O platnosti referenda panují kvůli účasti pochybnosti

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

San Juan - Portoričané se v nedělním konzultativním referendu vyslovili pro možnost stát se 51. státem USA. Hlasovat přišlo ale jen 23 procent z přibližně 2,26 milionu registrovaných voličů. Plebiscit tak možná nebude platný.

Konečné rozhodnutí o jakékoli změně politického statusu tohoto přidruženého území USA v karibské oblasti je navíc výhradně na Kongresu Spojených států amerických.

Portorický guvernér v neděli oznámil, že Portoričané se v drtivé většině vyslovili pro připojení k unii. Pro bylo podle předběžných výsledků téměř půl milionu hlasujících, zatímco necelých 7600 lidí se vyslovilo po volné přidružení, respektive nezávislost, a 6700 voličů dalo hlas zachování současného statusu. "Počínaje dneškem federální vláda nebude moci nadále ignorovat hlas většiny amerických občanů v Portoriku," prohlásil portorický guvernér Ricardo Rosselló.

Referenda se však zúčastnilo pouhých 23 procent voličů. Odpůrci všelidového hlasování proto platnost referenda zpochybnili. Některé strany ho navíc bojkotovaly.

Portoriko je formálně nezačleněným územím USA, ačkoli portorická ústava hovoří o názvu země jako o Volně přidruženém státu Portoriko. Ostrov má vnitřní samosprávu i parlament, ale za obranu a zahraniční politiku odpovídají USA. Pokud by se Portoriko stalo oficiálním volně přidruženým státem, bylo by oficiálně nezávislé se zvláštním vztahům ke Spojeným státům. V současné době mají s USA dohodu o volném přidružení Marshallovy ostrovy, Palau a Federativní státy Mikronésie.

Obyvatelé ostrova nyní sice mají americké občanství, ale nemohou volit prezidenta USA. V americkém Kongresu mají zastoupení bez hlasovacího práva.

Témata:  Portoriko USA referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.