Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington nechal Portoriko na holičkách? Ostrov je zdevastovaný, situaci komplikuje skandál

Hurikán
Hurikán
Foto: NASA **www.nasa.gov**

San Juan - Experti OSN kritizují USA za neefektivní a neadekvátní pomoc Portoriku zničenému hurikánem Maria. Více než pět týdnů po bouři údajně v ostrovním státě panují "alarmující" podmínky.

Hurikán Maria zasáhl Portoriko 20. září a vítr dosahující rychlost 250 kilometrů v hodině tehdy mimo jiné kompletně vyřadil dodávky elektřiny pro asi 3,5 milionu obyvatel ostrova. Momentálně místní infrastruktura produkuje asi 30 procent elektřiny oproti dřívějšímu normálu, napsal deník The New York Times.

K tisícům lidí bez střechy nad hlavou stále nedoputovala pomoc a jen hrstka nemocnic po řádění Marie obnovila provoz.

Portoriko je státem volně přidruženým k USA s vnitřní samosprávou a Portoričané jsou občany USA. "Nemůžeme si nevšimnout rozdílu v naléhavosti a prioritě přisuzované nouzové pomoci v Portoriku ve srovnání s americkými státy zasaženými hurikány v předešlých měsících," uvedla speciální pracovnice OSN pro bydlení Leilani Farhaová v odkaze na hurikány Harvey a Irma, které poničily Texas, respektive Floridu.

V pondělí zveřejněnou zprávu o stavu obnovy Portorika vypracoval tým 11 expertů OSN, kteří v ní volají po "svižné a dobře financované krizové pomoci". Poukázali i na zprávy o tom, že některé dostupné zdroje pitné vody zde jsou kontaminované.

Asi největším zdrojem starostí pro portorické úřady je momentálně obnova zdevastované rozvodné sítě elektřiny, která může trvat i půl roku. V posledních dnech ji navíc nabouraly otázky kolem společnosti Whitefish Energy, která od portorického energetického úřadu (Prepa) za tímto účelem podepsala smlouvu na 300 milionů dolarů (6,6 miliardy Kč). Guvernér Portorika nakonec v neděli oznámil, že kontrakt ruší.

Pozornost médií přitáhla zejména skutečnost, že Whitefish Energy měla v době řádění hurikánu Maria pouze dva zaměstnance. Od té doby už přijala dalších 300 pracovníků, nicméně další otázky vyvolalo zjištění, že výkonný ředitel Whitefish Andy Techmanski se osobně zná s americkým ministrem vnitra Ryanem Zinkem. Celou věc podle agentury AP hodlají vyšetřovat auditoři ministerstva vnitřní bezpečnosti a podle deníku The Wall Street Journal také FBI.

Témata:  Portoriko USA hurikán Maria hurikán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy