Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři tisíce mrtvých je úspěch? Trumpova slova o hurikánu vyvolala pořádný poprask

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump se v úterý dostal do slovního sporu s guvernérem Portorika, když vychválil vládní pomoc tomuto americkému území po loňském přechodu hurikánu Maria. Zatímco Trump ji označil za "neuvěřitelně úspěšnou", guvernér Ricardo Rossello mu připomněl, že hurikán připravil o život téměř 3000 lidí a že Portoriko marně po Washingtonu žádá další nezbytnou pomoc. Informovala o tom agentura AP.

"Vlastně si myslím, že to byl jeden z nejlepších výkonů v dějinách s ohledem na to, o čem se bavíme," řekl Trump novinářům k reakci amerických úřadů na ničivý živel, který se přehnal přes karibský ostrov náležející USA téměř přesně před rokem.

Prezident chválil předchozí práci své vlády v souvislosti s blížícím se hurikánem Florence, před jehož ničivou silou prchají z východního pobřeží USA statisíce lidí.

Jenže již loni čelil Trump ze strany obyvatel i politických představitelů Portorika silné kritice za to, že pomoc podle nich nebyla poskytnuta včas a v dostatečné míře. Zatímco původně se hovořilo o 64 mrtvých, nový odhad zveřejněný letos v srpnu zvýšil jejich číslo na 2975.

"Žádný vztah mezi kolonií a federální vládou nemůže být označen za ´úspěšný´, protože Portoričanům se nedostává jistých neodmyslitelných práv, z nichž se těší jiní Američané ve státech," ohradil se proti Trumpově tvrzení guvernér.

Mnoho lidí po hurikánu zemřelo v důsledku špatných služeb, především kvlli nedostatku lékařské péče a pitné vody.

Ke kritice Trumpa se přidala i starostka portorické metropole San Juan Carmen Yulínová Cruzová. "Pokud si myslí, že smrt 3000 lidí je úspěch, pak nám všem pomáhej Bůh," uvedla politička, která se s Trumpem dostala do sporu již loni. Stejně jako nyní mu vyčítala, že jediným slovem neprojevil Portoriku svou účast a místo toho při své návštěvě rozhazoval mezi obyvatele papírové utěrky stylem hráče basketbalu.

Témata:  Portoriko Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy