Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký senát se dohodl na nových sankcích proti Rusku

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Američtí senátoři se dohodli na nových sankcí proti Rusku. Součástí zákona bude ustanovení, které zabrání Bílému domu zmírnit, odložit nebo zrušit sankce bez souhlasu Kongresu. Návrh podporují demokraté i republikáni a o jeho schválení není pochyb.

Zákon má potrestat Moskvu za údajné vměšování do loňských prezidentských voleb USA, za násilný zábor Krymu a za podporu syrské vládě.

Zákon potvrdí sankce proti Moskvě, které byly v minulosti vyhlášeny pouhým exekutivním příkazem prezidenta. Zavede ale i sankce nové v oblastech těžby, zpracování kovů a námořní a železniční dopravy.

Nařízení musí ještě potvrdit Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Donald Trump. Kdyby to neudělal, poslanci předpokládají kongresovou podporu dostatečnou k tomu, aby veto přehlasovali.

Zákon o sankcích rovněž zmocňuje úřady k "robustní pomoci" v boji proti šíření dezinformací v evropských zemích, které mohou být terčem "ruské agrese".

Témata:  protiruské sankce USA Rusko Senát USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy