Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řízení vůči ČR není překvapivé, tvrdí europoslanci

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Čeští europoslanci se dnes ve Štrasburku shodli, že zahájení řízení s Českem pro porušení unijní legislativy kvůli nepřijímání migrantů podle stanovených kvót není překvapením.

Spuštění řízení za nepřijímání uprchlíků dnes oznámila Evropská komise a týká se také Maďarska a Polska.

Podle poslance a předsedy právního výboru EP Pavla Svobody (KDU-ČSL) dává Česko dlouhodobě najevo, že s kvótami nesouhlasí a nebude je plnit, přestože jde o platné právo. "Takže se nemůžeme divit, že Evropská komise, která má v popisu práce mimo jiné vymáhat plnění unijních závazků, se svojí povinnosti chopila," řekl Svoboda ČTK a Českému rozhlasu.

Dodal, že řízení je nicméně běh na dlouhou trať a že komise může průběžně vyhodnocovat, jak se členský stát chová. Praha tak podle něj může ukázat, že je partnerem i v této věci. "Můžeme vést dialog s komisí, a ne přijímat hloupá, populistická předvolební a provokační usnesení o tom, že my nebudeme nic plnit ani teď, ani po volbách," řekl poslanec Svoboda z vládní strany s odkazem na nedávné prohlášení kabinetu, že Česká republika na základě unijních přerozdělovacích kvót nepřijme už žádné migranty z Itálie a Řecka.

"Málokterý stát plní kvóty, ale jen my musíme vydávat provokativní usnesení, čímž jsme komisi zúžili prostor k toleranci na nulu," uvedl Svoboda. Česko si tím podle něj "naběhlo na vidle".

Témata:  Česká republika EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy